AKO SPORIŤ DEŤOM NA ŠTART DO ŽIVOTA?

sporenie pre deti

Pred niekoľkými dňami sa začal nový školský rok. Deťom pribudli povinnosti a rodičom starosti. Osobitne to pocítili rodičia prváčikov. Odrazu sa život celej rodiny musí podriadiť školskému režimu. A to je pre rodiča celkom nová skúsenosť.

Okrem toho škola znamená aj poriadnu záťaž na rodinný rozpočet. Ak navyše patríte k rodičom, ktorí chcú pre svoje deti viac ako len to najzákladnejšie vzdelanie, ktoré poskytuje štát „zadarmo“, musíte do budúcna rátať s extra výdavkami. A čo ak sa vaše dieťa rozhodne ísť na vysokú školu? Budete si to môcť dovoliť?

Určite nie je najrozumnejšie nechať to len tak a čakať, ako sa život vyvinie. Preto ak ste práve v týchto dňoch odprevadili vaše dieťa po prvý krát za brány školy, je to zároveň ideálny čas začať myslieť aj na jeho budúcnosť.

Sporenie včera a dnes

Pred tridsiatimi rokmi založili zodpovední rodičia svojim deťom vkladné knižky. Dnes však už vkladnú knižku v ponuke niektorých bánk ani nenájdete. O desať rokov neskôr to bolo stavebné sporenie, ktoré rodičia vo veľkom uzatvárali pre svoje deti. Štátna prémia je však z roka na rok nižšia a dnes už málokto považuje stavebné sporenie za výhodný sporiaci produkt.

Dnešní rodičia môžu využiť na odkladanie úspor pre svoje deti termínované vklady. Tie však prinášajú len minimálne zhodnotenie a vplyvom inflácie dokonca hodnota úspor klesá. Preto je vhodné hľadať iné spôsoby, ako peniaze bezpečne uložiť tak, aby ste dosiahli vyšší výnos, ako je miera inflácie.

Investovanie do podielových fondov

Pre bežného človeka najprístupnejší a zároveň bezpečný spôsob zhodnotenia peňazí je prostredníctvom programov pravidelného investovania do podielových fondov. Pri správne zvolenej investičnej stratégii na desaťročnom horizonte dáva priestor na zaujímavé zhodnotenie až na úrovni siedmich percent.  Ak je účelom odkladania úspor zabezpečenie vášho dieťaťa, môžete staviť aj na odvážnejšie produkty, pretože čas znižuje mieru rizika. Desať a viac rokov je dostatočne dlhý časový horizont,  aby ste si mohli zvoliť aj dynamickejšiu investičnú stratégiu.

Správna čiastka je dôležitá

Väčšina programov pravidelného investovania (PPI) umožňuje sporenie už od 25 eur mesačne. Tu je však vhodné zamyslieť sa, či je takáto čiastka dostatočná vzhľadom na váš cieľ. Ak si budete odkladať 25 eur každý mesiac, za 10 rokov si nasporíte 3 000 eur. Naozaj chcete svojmu dieťaťu odovzdať takúto čiastku? Nie je to málo?

Aby ste dosiahli svoj cieľ, ideálne je odkladať si mesačne aspoň 50 eur. Ak neskôr nastane situácia, že nebudete môcť mesiac alebo aj dva, či dokonca päť, vložiť zamýšľanú čiastku, nie sú s tým spojené žiadne dodatočné náklady. Buď peniaze vložíte neskôr, alebo si predĺžite dobu sporenia.

Pri takejto forme investovania máte svoje peniaze vždy k dispozícii. Môžete si ich kedykoľvek vybrať a účasť v programe ukončiť. Pamätajte však, s takýmto prístupom svojmu dieťaťu ľahší štart do života nezabezpečíte. Lepšie je prispievanie na určitý čas prerušiť a keď sa vaša finančná situácia zlepší, opäť sa k nemu vrátiť.

Keď sa rozhodnete odkladať spomínaných 50 eur mesačne do prasiatka na poličke, o 10 rokov si v ňom „nájdete“ 6 000 eur. Ak si zvolíte terminovaný vklad v niektorej zo slovenských bánk, výsledok bude veľmi podobný. Výrazne lepší však bude výsledný efekt pri pravidelnom investovaní do podielových fondov. Pri očakávanom zhodnotení na úrovni 6 až 8 percent ročne môžete svojmu dieťaťu na prahu dospelosti odovzdať viac ako 8 500 eur.

Kedy a ako začať?

Ak teda uvažujete, že začnete šetriť na budúcnosť svojich detí, urobte tak čím skôr. Je dôležité hlavne začať a rozhodnutie, ako aj samotné sporenie, neodkladať. Čas hrá pri investovaní kľúčovú úlohu. Dobiehať pôsobenie času v investovaní je veľmi drahé. Neskôr by ste museli investovať násobne viac peňazí. Preto odporúčame odkladajte si radšej menšiu čiastku, ale dostatočne dlhú dobu a najmä pravidelne.

Pokiaľ s investovaním do podielových fondov nemáte ešte žiadnu skúsenosť, nevadí. Kliknite na našu stránku www.matsalgroup.sk kde nájdete niekoľko jednoduchých spôsobov investovania, vhodných aj pre začínajúcich investorov. S výberom najlepšieho riešenia vám na základe vašich možností a cieľov radi pomôžu naši skúsení investiční špecialisti.

 

Zdroj: Miroslav Tamáš   https://www.fingo.sk/blog/ako-sporit-detom/

© 2024 matsalgroup.sk